Leksikon

Trampolin på offentlig legeplads? Her er reglerne, du skal kende

Overvejer I at anlægge trampolin på jeres legeplads i skolen, børnehaven, boligforeningen eller et helt fjerde offentligt sted? Trampoliner er næsten altid et hit på legepladserne, men der skal tages en række vigtige sikkerhedsforbehold.

Skal der fx være sikkerhedsnet om trampolin på offentlig legeplads? Er det et krav, den skal være gravet ned? Og ved du overhovedet, om trampolinen falder i offentlig legeplads eller privat kategori?

Vi har samlet alle de vigtigste informationer til jer, der overvejer at anlægge trampolin.

Hvad er reglerne for trampolin offentlig legeplads?

Når du sætter en trampolin op i din egen private have, er det producentens ansvar, at den er sikker – så længe, du altså har samlet den korrekt og ellers fulgt anvisningerne. Det er altså Produktloven, der gør sig gældende her.

Men sådan er det ikke, når du opsætter en trampolin på en offentlig legeplads.

Privat eller offentlig legeplads? Der er en vigtig forskel

Når du sætter en trampolin op på et område, der er offentligt tilgængeligt – fx på en legeplads eller et fællesareal – er den offentlig tilgængelig. Og det betyder, der gælder nogle andre regler.

Her er det Bygningsreglementet, der gælder – det vil sige det samme, der gælder, når det kommer til regler for faldunderlag på legepladsen.

Sætter I en trampolin op på et fællesområde, der er tilgængeligt for offentligheden, er det altså jer, der har ansvaret for sikkerheden og dermed har ansvar for at samle og vedligeholde korrekt.

Skal du tage særlige forbehold som fx nedgravning og sikkerhedsnet?

Når en trampolin opsættes på en offentlig legeplads, er det et krav, at den er godkendt til offentlig brug efter europæiske standarder, at I udfører løbende vedligehold og eftersyn – og det er også et krav, at I dokumenterer et sikkerhedstjek mindst én gang årligt.

Men når det kommer til, om en trampolin på offentlig legeplads skal graves ned eller opsættes med sikkerhedsnet, kommer det helt an på vejledningen fra fabrikanten.

3 gode råd, der sikrer sikker leg på trampolinen

1. Tag trampolinen ned om efteråret

Alt efter om din trampolin er gravet ned eller ej, kan det være en god idé at pakke den ned om efteråret. Det er ikke et lovkrav, så her skal I blot vurdere, hvad der er sikrest i jeres tilfælde

2. Lær børnene de 5 hopperåd

De fleste ulykker på trampoliner er faldulykker. Så udover at have et godkendt faldunderlag, er det en god idé at lære de 5 hopperegler og dele dem på et skilt eller i et nyhedsbrev:

1. Hop altid én ad gangen
2. Brug sikkerhedsnet
3. Slå aldrig saltomortaler
4. Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen
5. Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt

På en offentlig legeplads kan (og bør) der tages flere sikkerhedsmæssige forbehold – fx i form af gummibelægning rundt om trampolinen. Se mere om legepladssikkerhed i vores lege-leksikon >>

3. Følg fabrikantens anbefalinger

Når I skal opsætte trampolin på en offentlig legeplads, skal I følge fabrikantens anbefalinger til punkt og prikke. Mange vælger også at overlade opsætningen til forhandlerne, så de er sikre på, alt er, som det skal være.

Sørg for også at uddanne jeres folk i marken til at kunne efterse trampolinen jævnligt, så I kan vedligeholde løbende og dermed forebygge uheld.

I tvivl om, hvordan I griber “projekt trampolin” an? Vi tager gerne en snak

Ved I ikke helt, hvordan I skal gribe projektet an? Vi har set flere legepladser end de fleste, og vi tager gerne en snak med dig om, hvad I kan gøre herfra.

Vi kan også hjælpe med at afgøre, om I har brug for faldsand, faldunderlag eller andre sikkerhedsforanstaltninger.

Du kan kontakte os her >>


* Ovenstående er vejledende og vi tager forbehold for fejl og ændringer.