Leksikon

Faldunderlag

Falderunderlag er en overordnet betegnelse for et stødabsorberende underlag, der sikrer mod faldulykker på fx legepladser. Alle offentlige legepladser skal derfor have godkendt faldunderlag, hvis der er en faldhøjde på 60 centimeter eller over.

Men hvad er faldunderlag helt konkret? Hvornår skal det være der? Og hvilken type skal I vælge til jeres legeplads? Få svaret lige her.

Hvad er faldunderlag?

Faldunderlag er et underlag, der afbøder stød – det vil sige underlag, der har en stødabsorberende kvalitet som fx sand eller gummi.

Hvis I planlægger at anlægge en legeplads, kan I lige så godt tænke underlaget ind i planlægningen fra dag ét. Det er nemlig ikke kun en god idé – det er også lovpligtigt at have godkendt faldunderlag på alle offentlige legepladser, hvor der er en hvis faldhøjde.

Hvornår skal der være faldunderlag?

Der skal være godkendt falderunderlag på en legeplads, hvis legepladsen opfylder to ting:

1) Legepladsen er offentlig tilgængelig og 2) Der er legeredskaber med en faldhøjde på mere end 60 centimeter.

Lad os lige uddybe de to lidt:

1. Der skal være faldunderlag, hvis legepladsen er offentlig

Hvis du anlægger en legeplads i din egen, lukkede private have, er der ikke andre krav til sikkerheden end dine egne.

Sådan er det ikke, når legepladsen er offentlig.

Alle legepladser, du kan tilgå uden at bryde loven, er som udgangspunkt offentlige – også dem i en boligforening. Det betyder, de er underlagt nogle regler og krav til sikkerheden. Det gælder både redskaber og underlag, der skal være særligt godkendt til formålet.

2. Der skal være falderunderlag udendørs på legeplads, hvis faldhøjden er over 60 centimeter

Hvis der er redskaber på legepladsen, hvor et barn kan falde mere end 60 centimeter, er det lovpligtigt, at der er godkendt faldunderlag. Det gælder fx gynger, klatrestativer og meget mere.

Når barnet kan falde mere end de 60 centimeter ned, skal der være legeplads faldunderlag – hvilket og hvor meget afhænger dog af både faldhøjde, budget og ønsker til udtryk.

 

Hvilket faldunderlag skal I vælge? Her er de mest populære

Sand og grus

Sand og grus er nemt at få fat i og billigt i indkøb. Det holder hele legepladsens levetid og kan nemt tilpasses i dybde, så det matcher faldhøjden og overholder sikkerheden. Sand og grus kan desuden renses, så det holder sin stødabsorberende evne, uden I behøver at skifte det hele.

Gummibelægning og gummifliser

Gummiunderlag er et godt valg, hvis I vil have mulighed for at lege med farver, former og højde. Selvom gummiunderlag er lidt mere bekosteligt end sand, har det også lang levetid og kræver minimal vedligeholdelse – og ligesom sand kan gummiunderlag også renses.

Kunstgræs og hybridgræs

Vil I gerne have en glidende overgang fra græsareal til legeplads, findes der også græs, som er godkendt som falderunderlag. Her kan I vælge mellem kunstgræs med shockpads eller hybridgræs i kombination med fall protection pads. Det er slidstærkt, kræver minimal vedligeholdelse i hverdagen og en grundig rens med jævne mellemrum. Men vær opmærksom på, I måske skal forstærke enkelte steder med gummi eller sand.

 

Hvad koster faldunderlag?

Der er stor forskel på prisen på faldunderlag – og som vi gennemgik i forrige afsnit, er der forskel på, hvad de forskellige faldunderlag både kan og koster.

Har I et presset budget, er sand et godt valg – det er biligt i indkøb, kan nemt tilpasses forskellige legepladser, det kræver minimal vedligeholdelse og sand kan renses, så det opretholder sin stødabsorberende evne.

Se vores priser på sandrens lige her >>

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Du kan ringe til os på 60 93 92 82 eller sende en e-mail til cs@sandmaster.dk – så vender vi retur hurtigst muligt.