Leksikon

Faldgrus til legeplads

Faldgrus kan certificeres som et stødabsorberende underlag ligesom faldsand og gummibelægning. Faldgrus kan derfor bruges som faldunderlag på offentlige legepladser, hvor der er krav til sikkerheden.

Faldgrus har mange ligheder med faldsand, men der er dog forskelle. Læs mere om forskellene her og bliv klogere på faldgrus til legeplads som faldunderlag.

Hvad er faldgrus til legeplads?

Faldgrus til legeplads er småsten, der fungerer som et sikkert, stødabsorberende underlag. Kornstørrelsen på stenene er mellem 1-8 milimeter, og det er blandt andet den varierende størrelse, der gør, at underlaget er stødabsorberende.

Faldgrus deler mange ligheder med faldsand, men faldgrus er mere groft, og dermed indbyder det knap så meget til leg. Som faldunderlag er faldgrus dog stadig et godt valg, da det har høj stødabsorberende effekt og er forholdsvist billigt i indkøb.

Hvad er forskellen på faldsand og faldgrus?

Den største forskel mellem faldsand og faldgrus er størrelsen på de enkelte korn: Faldsand er mere fint (kornstørrelse på cirka 1-5 milimeter), hvor faldgrus er grovere og med større kornstørrelser (kornstørrelse på cirka 1-8 milimeter).

Man laver ikke sådan lige et sandslot af grus. Derfor kan det være en god løsning at bruge faldgrus til legeplads ved mere aktive redskaber – fx ved gynger og klatrestativer. Der er ingen garanti, men I kan også være heldige, at gruset bruges mindre som dyretoilet.

 

Brug kun certificeret faldgrus til legepladsen

Uanset om I har faldgrus eller faldsand, er det vigtigt, det er certificeret efter DS/EN 1177 som faldunderlag. Det betyder, at det er renset fri for urenheder, og den stødabsorberende effekt er testet.

Det er jeres ansvar, at jeres legeplads lever op til kravene for sikkerhed – både når I indkøber jeres faldunder som faldgrus til legeplads og i alt tid efterfølgende.

Men I behøver faktisk ikke at skifte jeres faldgrus, selvom det måske trænger til det.

Ser faldgruset lidt trist ud? Sådan slipper du for at udskifte det

Over tid bliver alle typer af faldunderlag mindre sikre. Det skyldes bakterier og urenheder i faldgrus til legeplads, men det skyldes også, at både sand og grus over tid pakker sig og kan blive hårdt.

Trænger jeres faldgrus til en udskiftning? Svaret er faktisk altid nej – for I behøver ikke at skifte noget som helst af jeres grus ud.

I kan nøjes med at rense det. På den måde genbruger I, det faldgrus I har, og så er det både billigere for budgettet og jeres CO2-forbrug.

Se her, hvor meget I kan spare på at rense frem for at skifte >> Rens af faldsand

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Du kan ringe til os på 60 93 92 82 eller sende en e-mail til cs@sandmaster.dk – så vender vi retur hurtigst muligt.