Leksikon

Legepladssikkerhed

Alle offentlige legepladser skal leve op til en række sikkerhedsmæssige lovkrav, der omfatter alt fra redskaber til faldsand.

Men hvad er legepladssikkerhed egentlig for en størrelse, hvem har ansvaret for sikkerheden, og hvad kan og skal du gøre for at opretholde den?

Det får du svaret på her.

Hvad er legepladssikkerhed?

Legepladssikkerhed omfatter kort og godt sikkerheden på legepladsen.

Legepladssikkerhed i sig selv er et bredt felt, der omfatter alt fra faldsand til redskaber. Men der er faktisk en række helt konkrete lovkrav, der er indført for at sikre netop legepladssikkerhed på offentlige legepladser.

Men før, vi går videre til de konkrete regler, er der én ting, vi skal have på plads.

Er din legeplads privat eller offentlig? Sådan finder du ud af det

Alle offentlige legepladser er underlagt lovbestemte sikkerhedsregler. Men hvornår er en legeplads offentlig, og hvornår er den privat?

Hvis du er i tvivl, så spørg dig selv om det her:

Er legepladsen ikke placeret i en privat have?

Så er den offentlig.

Selvom legepladsen på grunden måske er hjemmebygget, har stået der i mange år eller står på et område, der er forbeholdt beboerne, skal den leve op til kravene for en offentlig legeplads.

Hvad er reglerne for legepladssikkerhed?

Din legeplads skal leve op til en række europæiske standarder, DS/EN 1176 og DS/EN 1177 (Du kan se alle kravene her, hvor du skal se under §358 og §359 – husk selv at holde dig opdateret, da reglerne kan ændres og opdateres løbende).

Minimum én gang om året er det dit ansvar at hyre en certificeret legepladsinspektør eller anden kvalificeret fagperson til en lovpligtig inspektion, hvor hele legepladsen gennemgås – fra faldsand til gynger.

Til den årlige, lovpligtige inspektion gennemgås blandt andet:

  • Faldsandet, altså legepladsens underlag. Det testes blandt andet, hvor stødabsorberende det er.
  • Skjulte fejl – er der fx råd i stolper eller risiko for fastklemning.
  • Synlige fejl – de helt åbenlyse fejl og mangler.

Men sikkerhed på legepladsen er selvfølgelig vigtig året rundt – derfor er det essentielt, I har en driftsplan og skudsikre systemer til vedligehold på plads.

Gratis e-bog: 5 ting I kan gøre for at minimere uheld på legepladsen >>

Hvem har ansvaret for legepladssikkerhed? Sæt sikkerheden i system

Det er altid ejeren af matriklen, der har ansvaret for legepladsen – og dermed legepladssikkerheden.

Derfor er det dit ansvar at sørge for, at legepladsen lever op til de lovmæssige krav året rundt – og ikke kun et par uger op til inspektionen. Derfor er det også vigtigt, I har sørget for rutinemæssig inspektion, driftsinspektion og hovedinspektion.

3 inspektioner, I skal have styr på:

  1. Rutinemæssig inspektion: Daglig eller som minimum ugentlig inspektion, som ejeren af legepladsen, driftsfolk eller eventuelt vicevært kan stå for. Her skal der ses efter synlige fejl, renlighed, skarpe kanter, glasskår og affald.
  2. Driftsinspektion: En grundigere inspektion, hvor I hver til hver anden måned gennemgår redskaber, stabilitet og faldsand, så I fx kan få renset jeres faldsand, så det igen er stødabsorberende, før der sker en ulykke.
  3. Den lovpligtige, årlige hovedinspektion: Her skal I have en fagperson på banen, da hovedinspektionen er lovpligtig, og det er vigtigt, at både synlige og skjulte fejl findes og tjekkes.

Download vores gratis driftsplan, der gør det nemt at opretholde sikkerheden >>

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til legepladssikkerhed? Vi hjælper dig på vej

Vi har set flere legepladser end de fleste, og uanset om du har spørgsmål til sikkerheden af dit faldsand eller brug for hjælp til at få styr på de rutinemæssige inspektioner, sidder vi klar til at hjælpe.

Du kan ringe til os på 60 93 92 82 eller sende en e-mail til cs@sandmaster.dk – så vender vi retur hurtigst muligt.

* Ovenstående er vejledende og vi tager forbehold for fejl og ændringer.
(Du finder gældende kravene her – husk selv at holde dig opdateret, da reglerne kan ændres og opdateres løbende).