Leksikon

Faldsand til legeplads

Faldsand bruges blandt andet på legepladser som et stødabsorberende underlag. Faldsand er en type faldunderlag på lige fod med gummibelægning, faldgrus og så videre.

Når der skal vælges faldunderlag til legepladsen, er faldsand et af de mest populære valg – og det skyldes både pris og funktion.

Hvad er faldsand til legeplads?

Faldsand er helt “almindeligt” sand, der, lidt simpelt sat op, er renset for urenheder.

Det er finkornet sand, der er vasket på en sådan måde, at det er certificeret faldsand og godkendt til faldunderlag på eksempelvis legepladser.

Faldsand bruges typisk på strategisk udvalgte steder eller på hele legepladsen, hvor det fungerer som et sikkert, stødabsorberende underlag, så det dæmper eventuelle fald og forhindrer ulykker.

På offentlige legepladser er der krav til sikkerheden, og det omfatter blandt andet, at underlaget skal have en stødabsorberende effekt – og her er sand i høj kurs, fordi det er en billig, sikker og naturlig løsning.

5 fakta om faldsand:

  1. Faldsand er en slags faldunderlag, der bruges til at afdæmpe fald på eksempelvis legepladser.
  2. Det er et naturligt materiale, som består af bittesmå stenkorn – grunden til, det virker stødabsorberende, er, at de mikroskropiske stenkorn er en lille smule varierende i størrelse ligesom faldgrus.
  3. Det sand, der bruges som faldunderlag, er vasket rent for bakterier, organisk materiale, jernforbindelser, ler og så videre, så det er sikkert for børnene at lege i.
  4. Faldsand kommer fra samme sted som det sand, der eksempelvis bruges til byggeindustrien – det vil sige fra havbunden. Så det er værd at overveje at rense frem for at skifte sit sand, da jorden er ved at løbe tør for sand som ressource.
  5. Faldsand og faldgrus har mange af de samme egenskaber. Den helt store forskel er, at faldgrus er mindre finkornet. Læs mere om faldgrus til legeplads her >>

Hvad er reglerne for faldsand til legeplads?

Hvis I vælger at bruge faldsand som faldunderlag på jeres legeplads, skal det være certificeret. Det betyder, at sandet skal leve op til en række krav. Når I køber sand til jeres legeplads, kan I altså ikke købe hvad som helst.

Her skal I se efter, om sandet er certificeret i henhold til EN 1177, en EU-bestemt lov, der betyder, at det er renset og har den rette stødabsorberende effekt.

Hvornår skal faldsand skiftes?

Har I allerede fald sand på legepladsen, er det jeres ansvar at vedligeholde sandet og sikkerheden. Når I får lavet den årlige, lovpligtige inspektion af jeres legeplads, bliver jeres faldsand også testet. Sand pakker sig nemlig med tiden, så det bliver hårdt, og der kan gemme sig mange ting under sandets overflade.

Men I behøver ikke at skifte sandet – I kan faktisk nøjes med at få det renset hvert til hvert andet år. På den måde genbruger I sandet, og det betyder, at I kan spare både penge og unødig CO2.

Tid til nyt sand? Få det renset og spar penge >>

Når først faldsandet er lagt på jeres legeplads, er det jeres ansvar at opretholde sikkerheden – hvad det omfatter, får du svar på her: Hvad er legepladssikkerhed?

Priser: Hvad koster faldsand?

Hvis du leder efter svar på “Hvad koster faldsand”, er der flere faktorer, der skal tages højde for.

Når du skal finde prisen på faldsand, kommer det blandt andet an på:

  • Hvor stort et område skal faldsandet dække?
  • Hvad er faldhøjden de steder, hvor der skal være faldsand?

De to faktorer er alfa og omega, når du skal finde ud af, hvor meget sand der skal bruges – og derfor hvor meget faldsand koster.

Jo længere, der er at falde, jo mere sand skal du nemlig bruge for at kunne absorbere, hvis et barn falder.

Når du skal købe sand, køber du typisk i ton. Der skal en hel del sand til at dække en legeplads. Derfor er det også værd at overveje, om du kan genbruge det sand, du allerede har – det kan du nemlig i langt de fleste tilfælde.

Hos Sandmaster specialicerer vi os i at rense sand

Selvom det ikke kræver andet et par særlige rensningsmaskiner, er der mange der slet ikke ved, at det er en mulighed at rense det sand, de allerede har investeret i.

Men det er værd at overvejeI kan nemlig spare op til 70% ved at rense frem for at skifte, mens I samtidig skåner planeten for en unødig CO2-udledning og sparer på en ressource, vi faktisk er ved at løbe helt tør for.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Du kan ringe til os på 60 93 92 82 eller sende en e-mail til cs@sandmaster.dk – så vender vi retur hurtigst muligt.